Uitlaatservice bij Garage van der Wolf

Mid adult auto mechanic working on a chassis in auto repair shop.

Kapotte uitlaat of nieuwe uitlaat nodig? Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres.

De belangrijkste taak van de uitlaat ligt in het zuiveren van de uitlaatgassen die door de verbranding in de motor worden geproduceerd. Bovendien verminderen de geluiddempers, de trilling energie van de uitlaatgasstroom.
Daarnaast verbetert een uitlaat de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden. En misschien wil het oog ook wat, dus de looks van de uitlaat zijn niet geheel onbelangrijk.

Liever een sport uitlaat?

De werking van een sport uitlaat is hetzelfde als van een gewone uitlaat. Een normale uitlaat is echter zo gebouwd dat de uitlaatgassen met zoveel mogelijk weerstand hun weg naar buiten vinden, waardoor er zo min mogelijk geluidsoverlast is.

Bij een sportieve variant is dat veel minder. Dus méér performance en minder geluid. En dat is wat de (semi) sportieve rijder graag wil. Omdat de motor minder tegendruk krijgt, levert een sportuitlaat ook nog eens meer vermogen op en dat levert meer pk’s op onder uw gaspedaal. In feite levert een sportuitlaat alleen maar voordelen op.

Moderne auto, moderne uitlaat

Voor wat betreft het toelaten van auto’s , per 1 juli 2024 mogen auto’s niet meer boven de grenswaarden van 68 dB(A) tot 72 dB(A) komen. Dit geluid is te vergelijken met bijvoorbeeld een gesprek tussen 2 mensen. Zeer gering dus. Daarnaast is het uitlaatsysteem van moderne auto’s veel complexer dan men op het eerste ogenblik wellicht denkt.

Katalysator vervangen

De levensduur van een katalysator is beperkt. Afhankelijk van het model en de belasting, en onder normale rijomstandigheden, gaat een katalysator ongeveer 80.000 tot 100.000 kilometer mee. Trillingen en schokken kunnen ervoor zorgen dat de coating loskomt van de katalysator. En een katalysator raakt na verloop van tijd verstopt. Bij het vervangen van een katalysator komen er kosten kijken voor de aanschaf van de onderdelen alsook installatiekosten. Deze variëren aanzienlijk en zijn afhankelijk van het soort voertuig. Tijdens een APK-keuring wordt een katalysator zonder certificering als tekortkoming aangemerkt waardoor de auto niet door de keuring komt.

Uiteraard zullen wij u tijdens een keuring hier melding van maken en starten we niet voor een prijsopgave.